Magisch Gent

Een uitstapje naar Gent is altijd een culturele ervaring. We hebben meermaals een dag of zelfs een midweek in de Arteveldestad gehad en iedere keer vonden we herinneringen aan het verleden, ons gepresenteerd door de vele kunstwerken en de indrukwekkende architectuur van lang geleden.

Doch ook een andere passie van mij komt er ruimschoots aan bod. Dat de goochelwereld geen onbekende is in het Gentse mocht ik ervaren tijdens een bezoek aan het huis van Alijn, waar enkele jaren geleden Kobe van Herwegen een tentoonstelling had opgebouwd over de geschiedenis van het Belgische goochelen. De rondleiding bracht mij in een wereld die ik kende, doch niet zo goed als ik dacht. In zijn boek “Chapeau” ontluisterde Kobe (acteur, auteur, historicus, magisch entertainer, en zoveel meer) nóg meer geheimen dan we konden doorgronden in de uitgebreide en goed gedocumenteerde tentoonstelling.

Het was ook die dag dat ik begon te vermoeden dat het huis van Alijn geen onbekende plek was voor goochelaars. Toen mijn vrouw en ik op het binnenplein een drankje zaten te consumeren, kwam goochelaar Steven Delaere naar ons toe gestapt. Hij was toen nog niet bekend van TV en dus zeker niet van ‘Trix‘. Ik heb hem leren kennen omdat hij een hulpmiddel voor een truc zocht, dat hij wilde gebruiken tijdens een concours (dat hij ook won). Ik kon het hem bezorgen en zo ontstond een aangename kennismaking. Steven is tijdens de Gentse feesten te zien in het Gentse theater Tinnenpot met ‘Switch’ een unieke show over teleportatie. Hij werkt hier samen met uitvinder Roger van Hecke.

Bij het einde van de coronamaatregelen werd onze aandacht weer op Gent gevestigd. Reeds geruime tijd bestaat het “House of Mysteries” waar vooraanstaande goochelaars het beste van zichzelf geven en hun publiek op alle mogelijke magische manieren laten verbazen. Bezoekers kunnen hier ook hun monden laten openvallen tijdens bezoeken aan geheimzinnige kamers en mystery tours. Zelf hebben we met enkele goochelvrienden en onze partners gekozen om tijdens de Gentse feesten een optreden mee te maken van Aaron Crow, die als bizarre goochelaar de hele wereld met verstomming heeft geslagen, maar nu in het “House of Mysteries” in zijn intieme show “Up Close” ons een magische ervaring van dichtbij zal bezorgen. We kijken ernaar uit.

Op het zelfde adres is ook Tim Oelbrandt te zien. In zijn show ‘Heen en terug’ maakt hij met zijn publiek een magische tijdreis naar een geheimzinnig verleden.

Via Facebook ben ik ook nieuwsgierig gemaakt over het “Magisch Theater”, een woonwagen die als vaste staanplaats het Parkkaffee in Gent heeft en waar wijlen Janis Van Heesbeke met zijn kaartspel een unieke beleving in de ogen en de harten van zijn toeschouwers toverde. Als hommage aan Janis is het “Magisch Theater” weer open voor het publiek.

Similar Posts